Waar afscheid nemen?
Wanneer je de beslissing genomen hebt om je dier te laten gaan, moet je beslissen waar de euthanasie zal plaatsvinden.
Persoonlijk heb ik mijn dieren bijna allemaal thuis laten inslapen. Je hebt dan alle tijd om afscheid te nemen. Misschien maak je nog samen een laatste korte wandeling, borstel en aai je je dier, verwen je hem nog een laatste keer met wat lekkers…Deze laatste momenten van genegenheid kunnen zowel voor het baasje als voor het dier zelf een troost zijn. Sommige dieren kunnen namelijk zelf ook moeilijk afscheid nemen omdat ze het diepe verdriet van hun baasje sterk aanvoelen. Praat met je dierlijke vriend, vertel hoe moeilijk je het hebt om hem te laten gaan en maak duidelijk dat het ok is, dat hij mag loslaten, dat je bij hem bent.
Een ander voordeel van thuis inslapen is dat je je huisdier de rit naar de dierenarts kan besparen. Voor veel dieren brengt een autorit extra stress mee en dat wil je nu vooral vermijden.
Bespreek op voorhand met je dierenarts dat je de euthanasie thuis wil laten doorgaan. Niet elke dierenarts wil hier immers op ingaan. Vermijd problemen op het laatste moment en zoek indien nodig een dierenarts die hiertoe wel bereid is.
Soms gebeurt het dat het dier er heel erg aan toe is (Bv. na een ongeval) en dat het thuis inslapen het lijden enkel rekt. In dat geval kan de dierenarts beter in de praktijk tot euthanasie overgaan.
Samen afscheid nemen?
Wel of niet aanwezig zijn bij het overlijden? Het is een vraag waar je best op voorhand even over nadenkt.
Ook hier is het belangrijk te overleggen met je dierenarts en een goede uitleg te vragen over het verloop van de procedure.
Sommige mensen durven immers niet aanwezig zijn bij de laatste momenten van hun dier omdat ze vroeger nare ervaringen hebben gehad of akelige verhalen hebben gehoord. Goede informatie kan die angst voor een stuk wegnemen.
Je kan er ook voor kiezen om enkel tijdens de sedatie bij je dier te blijven. Zo kan je hem in je armen houden tijdens het inslapen en hem geruststellen. Eens in slaap, merkt hij niets meer van het dodelijke spuitje en jij kan in de wachtzaal wachten terwijl de dodelijke injectie wordt toegediend.
Zelf ben ik steeds tot op het allerlaatste moment bij mijn vrienden gebleven. Ook al leek het of mijn hart werd uitgerukt, ze hebben me zoveel gegeven dat mijn verdriet niet opweegt tegen de steun die je hen kan bieden. Heel hun leven zijn ze er geweest voor jou, nu is het het moment om hen bij te staan. Om iets terug te doen voor al die liefde. Ze hebben dat verdiend.
Sommige baasjes hebben achteraf spijt dat ze niet bij hun dier gebleven zijn en hebben het gevoel hun vriend in de steek te hebben gelaten. Dergelijke schuldgevoelens kunnen jarenlang aanslepen en soms verdwijnen ze nooit.
Moet men kinderen betrekken bij het overlijden van hun huisdier?
Voor kinderen is het overlijden van hun kat, hond, cavia, vogeltje,…vaak de eerste confrontatie met de dood. Hun huisdier is niet alleen hun speelkameraad maar dikwijls ook hun beste vriend, iemand waaraan ze al hun verdriet, hun geheimen kwijt kunnen. Als volwassenen willen we kinderen liefst pijn en verdriet besparen en hen ver weg houden van de dood. Nochtans ervaren kinderen de dood over het algemeen als minder bedreigend dan volwassen, meer als een onderdeel dat bij het leven hoort. Ze zijn heel nieuwsgierig en willen alles zeer nauwkeurig weten. Geef duidelijke, eerlijke antwoorden. Kinderen hebben een levendige fantasie en hun eigen bedenksels zijn soms gruwelijker dan de waarheid.
Rond de leeftijd van vijf jaar, beginnen kinderen de dood en de implicaties hiervan te begrijpen. Het kan hen dan ook helpen bij hun rouwproces als ze bij de euthanasie aanwezig zijn. Voorwaarde is wel dat ze hierbij goed begeleid worden. Verwittig de dierenarts op voorhand dat er jonge kinderen zullen aanwezig zijn. Stap voor stap kan de dierenarts dan uitkleggen wat er gebeurt, de kinderen kunnen vragen stellen, mee luisteren naar het hartje,…Kinderen die betrokken worden en hun vragen kunnen stellen, hun verdriet kunnen uiten, verwerken het overlijden van hun vriend gemakkelijker.
Als het diertje overleden is, kan je best nog even afscheid nemen, zeker als het overleden dier bij de dierenarts blijft. Voor de rouwverwerking is het heel belangrijk dat je zelf kan vaststellen dat je dier effectief dood is. De werkelijkheid van het verlies moet erkend worden. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen.