Ik mocht nog even ruiken
in jouw vacht onderduiken,
jouw geur in mij opnemen
alles van jou waarnemen.

Ik mocht nog even voelen,
door jouw haren kroelen,
jouw gevoel dat ik wil houden,
al voelt het nu veel kouder.

Ik mocht nog even bij je rusten,
ik zou je blijven kussen,
ik zou je willen vastklampen
met dit gevoel niet kampen.

Ik mocht nog even afscheid nemen,
jou voor altijd met mij meenemen,
je voelt koud,
mijn hart voelt koud
en toch zo warm
omdat dit gevoel even
blijft nazinderen
de rest van mijn leven.

(Els Van Belleghem)

Rouwverwerking door andere huisdieren

Hoewel niet iedereen het erover eens is, ben ik er van overtuigd dat ook dieren rouwen om hun overleden huisgenoot. Sommige mensen vinden dit een te antropomorfische benadering, we zouden dieren menselijke eigenschappen toedichten die ze niet hebben.

Nochtans heb ik het persoonlijk al verschillende keren meegemaakt. Allereerst gaan mijn katten op zoek naar hun gestorven kameraad om vervolgens weken-en zelfs maandenlang te treuren.

Het zoekgedrag kan zich uiten in langdurig uit het raam staren, in de hoop dat het kameraadje terug opduikt, onrustig in huis over en weer lopen, lange zoektochten buitenshuis, zelfs buiten het gewone territorium, …  Dit laatste kan gevaarlijk zijn. Het dier is zichzelf niet en zo loopt het een verhoogde kans op een ongeluk. Ik heb gemerkt dat het helpt om ze hun dode vriendje te laten zien. Sommige katten zullen niet dichterbij willen komen terwijl anderen er bijna bovenop gaan liggen. In ieder geval ruiken dieren dat hun vriend is overleden en dat voorkomt het zoekgedrag in de meeste gevallen. Uit veiligheid kan je je dieren ook best even binnen houden, tot het zoekgedrag verdwenen is.

Eens het besef is doorgedrongen dat de huisgenoot er niet meer is, volgt vaak een depressieve fase. Net zoals bij mensen kan deze fase zich uiten in lichamelijke en psychische klachten.

  • minder eten
  • miauwen zonder aanwijsbare reden
  • meer aandacht vragen
  • opvallende interesse in het lievelingsplaatsje van de overleden huisgenoot
  • meer slapen
  • haarverlies
  • onzindelijkheid
  • scheidingsangst

Het is moeilijk om een termijn te plakken op de rouwperiode van dieren. Zowel honden als katten kunnen weken tot maanden rouwen en zelfs langer. Uiteindelijk zal je dier zich weer “normaal” gaan gedragen. Uiteraard is door het wegvallen van een huisgenoot de sociale structuur binnen de groep veranderd en moet opnieuw een rangorde bepaald worden. Ondertussen kan je je dier steunen door extra aandacht te geven, een lekker hapje aan te bieden, een spelletje te spelen, een lange wandeling te maken met de hond,… Alles wat het dier kan afleiden kan helpen. Zelf geef ik mijn dieren Bach Bloesem (Rescue). Je kan de druppeltjes in hun drinkbakje doen of op hun natte voeding. Ik neem de druppels trouwens zelf ook. Het helpt om rustiger te worden en om over de schok van het verlies heen te komen. Vraag hiervoor best raad aan je apotheker. Bach Bloesems zijn geen homeopathie. Ze zijn gemaakt uit natuurlijke ingrediënten, aftreksels van bloemen van planten, bomen of struiken. De druppels helpen om verstoorde emoties opnieuw in balans te brengen en zijn niet schadelijk.

Helga Gillé