Ik zie je lopen
in zijn sporen,
ik blijf hopen
en voel me verloren.

Ik zie je eten
uit zijn eetbakje
zonder te weten
voelt dat ongemakkelijk.

Ik zie je slapen
op zijn slaapplek,
ik blijf waken
uit groot respect.

Ik zie je spelen
met vol enthousiasme,
onze harten helen
omdat dat zo paste.

Ik zie je leven,
wij heten je welkom,
niet voor maar even
maar als eeuwige broer en zus, als slotsom.
(Els Van Belleghem)

 

Het is in de eerste plaats belangrijk om de andere dieren te laten afscheid nemen van het gestorven dier. Als de poes bij de dierenarts gestorven is, breng je ze dus best terug mee naar huis. Poezen kunnen een paar dagen tot soms maanden rouwen om het verlies van een huisgenootje. Het is daarom belangrijk niet te snel een nieuwe poes in huis te halen. Poezen die rouwen gaan minder gemakkelijk een nieuwe poes aanvaarden.

Jonge poezen gaan vlotter andere poezen aanvaarden dan oudere katten. Het is niet aangewezen om een kitten te plaatsen bij een senior kat. Deze laatste heeft haar rust nodig en daar hoort het jong geweld van een kitten niet bij.

Een correcte introductie verhoogt de kans op een aanvaarding van de nieuwe poes:

Een paar dagen voor de komst van de nieuwe poes kunnen dekentjes met geur uitgewisseld worden. Geur van de nieuwe poes bij de reeds aanwezige poezen en omgekeerd. 2 Weken voor de komst van de nieuweling wordt de “supermarkt” geopend. Er worden dus extra bronnen (eet- en drinkplaatsen, schuil- en slaapplaatsen, krabplaatsen, kattenbakken) voorzien.

De nieuwe poes wordt niet direct tussen de aanwezige poezen geplaatst. Je richt een aparte kamer in tot een veilige ruimte, voorzien van alle bronnen (zie boven). De aanwezigheid van schuilplaatsen is hierbij zeer belangrijk. Kartonnen dozen met een ingang en een uitgang zijn hiervoor zeer aangewezen. Doekjes met geur van de vorige verblijfplaats zijn zeer belangrijk. Laat de nieuwe poes haar nieuwe ruimte verkennen en haal ze zeker niet uit een schuilplaats! Het doekje met de vertrouwde geur laat je in de transportbox liggen. De poes moet zich daar eerst veilig voelen vooraleer ze in de rest van het huis mag rondlopen. Geur wordt verzameld met een doekje door te wrijven over de kin en de zijkanten van het kopje. Zo worden de kopferomonen verzameld. Dit doekje wordt aangeboden aan de andere poezen. Als deze kopjes geven tegen dat doekje en het besnuffelen, is dit een zeer goed teken. Als ze echter blazen, grollen of achteruit gaan zal de introductie nog tijd nodig hebben. Meerdere keren per dag worden deze verzamelde geuren aangeboden aan de nieuwkomers en de reeds aanwezige dieren. Bij een positieve reactie ga je de reeds aanwezige poes een aantal dagen in de veilige kamer plaatsen en laat je de nieuwe poes in huis rondlopen. Als dit alles vlot verloopt, start de eigenlijke introductie. De nieuwe poes wordt terug in de veilige ruimte geplaatst. Je geeft nu lekker natvoer in elkaars aanwezigheid door de deur te openen (iedere kant van de deur een poes). De poezen gaan elkaar ruiken en waarnemen terwijl ze lekkers krijgen. Zo wordt de nieuwe poes geassocieerd met een lekker hapje! In het begin sluit je de deur voor het eten op is. Dit bouw je op. De deur doe je steeds verder open en de poezen worden langer aan elkaar blootgesteld. Je speelt met de plaatsen waar je de voederbakjes neerzet. Wat dichter bij elkaar, wat verder, nog wat dichter enzovoort… Poezen die niet houden van natvoer kan je aan elkaar introduceren met spel of met snoepjes. Als er geen negatieve reacties meer zijn tegenover elkaar, kunnen ze allen in huis rondlopen. De veilige ruimte blijft open zodat de nieuwe poes er steeds kan naar terugkeren als ze dat wil.

 

Karen Verdegem